Hoe komt het dat er een groep volwassenen en kinderen is die zo goed weet hoe een ander zich voelt?


En hoe kunnen ze er voor zorgen dat ze daar minder last van hebben?


Dat waren mijn vragen in 2000, bij de start van mijn praktijk voor gevoelige volwassenen en workshops over intuïtieve ontwikkeling.


Astrale redenen

Ik legde intuïtief een relatie met ons aura. Het astrale lichaam, dat drager is van alle aspecten van het IK, reist door tijd en ruimte en maakt altijd contact met het bewustzijn van anderen. Want dit was en is mijn redenering: ons IK ontvangt informatie tijdens deze uitwisseling. Hoe we met deze informatie omgaan wordt mede bepaald door ons IK bewustzijn.

Het IK bestaat uit een onbewuste IK, een bewuste IK en een hoger bewuste IK. Het IK gebruikt onze hersenen en ons lichaam om te kunnen denken en te kunnen handelen. De wil is de motor van dit alles, en de wil is aanvankelijk een onbewuste wil die zich in de eerste 24 jaar met vallen en weer opstaan ontwikkelt tot een IK bewuste wilskracht.


Deze redenering zorgde er voor dat ik in mijn workshops pleitte voor een bewust en alert aanwezig zijn in de wereld door de deelnemers. Wanneer we in trance zijn zal het voornamelijk ons onbewuste IK zijn dat op informatie reageert en deze verwerkt. En dat onbewuste Ik haalt de reden voor onze reactie voornamelijk uit wat we ons herinneren, aan hoe we eerder een soortgelijke situatie meemaakten en wat we er toen over dachten en wat we voelden. Ik merkte al snel dat HSP's hier nu juist erg goed in zijn, in het zich herinneren van gebeurtenissen, sensaties en gevoelens!


Fysieke redenen

In 2002 kwam Elain Aron's boek over hoogsensitieve personen uit.

Zij sprak over mensen met een zeer gevoelig zenuwstelsel, en een zekere gevoeligheid voor dreigend gevaar. Daarnaast sprak zij over een behoefte aan rechtvaardigheid, diepgaande verwerking van informatie in de hersenen en moeite met veranderingen.

Ik had toen net mijn eerste workshops achter de rug waarin ik gevoelige mensen technieken leerde om zichzelf energetisch te begrenzen.

Dat hoogsensitieve personen (HSP's) een zeer gevoelig zenuwstelsel hebben is volgens mij 200% waar. Ze zijn vaak tactiel zeer gevoelig, dat verklaart hun sfeergevoeligheid en de moeite die zij kunnen hebben met veranderingen, de huid is het grootste zintuig en geeft veel informatie door over onze omgeving. Als er iets verandert in onze omgeving heeft deze groep gewoonweg meer tijd nodig om te wennen. HSP's zijn ook heel visueel ingesteld, kijken gaat voor luisteren. Zij nemen zeer veel subtiele details waar dus, zowel verbaal als non-verbaal.


Spiegelen en neuronen

Spiegelen is een onderwerp dat mij in feite al meer dan twintig jaar bezig houdt. Echter, in de begintijd van mijn loopbaan als coach noemde ik niet zo. Duidelijk was wel voor mij dat wanneer we ergens naar kijken, er iets gebeurt met ons. De informatie via onze ogen brengt veranderingen in ons teweeg. Ze zien bijvoorbeeld hoe een ander zich voelt. Ze geven informatie door aan delen in ons brein die spiegelneuronen bevatten. Die op hun beurt weer informatie doorgeven aan hogere delen in ons brein om een keuze te kunnen maken wat we met de informatie willen doen.


Waarom voel jij hetzelfde?

Toen ik begon met het geven van workshops energetische bescherming in 2000, sprak men nog niet over spiegelneuronen, ze werden pas ontdekt in 1998 begreep ik, door de professoren Rizzoloatti en Gallese. Een aap die toevallig onder een scan lag zag een professor een noot kraken en opeten en tot ieders verbazing lichtten in de hersenen van de aap gebieden op die verband hielden met deze handeling en het proeven. En dat terwijl de aap niet zelf at. Het was een revolutionaire ontdekking. Kijk hier naar een deel van een RSA lezing over spiegelneuronen: https://bit.ly/2TtXQcz


De Dalai Lama in gesprek met wetenschapper

Twintig jaar later is het: ik zoek naar een leuke video om deelnemers aan onze opleiding iets te kunnen laten zien over spiegelen. De video die we gebruikten is wat gedateerd geraakt. Op YouTube kijk ik naar een betoog van een Indiase wetenschapper die de Dalai Lama uitleg geeft over waarom de spiegelneuronen zo van belang zijn bij het ervaren van empathie en compassie.

Hij vertelt dat in ons brein dit wonderlijke proces plaatsvindt, en geeft aan dat het alleen onze huid is die het ene brein van het andere scheidt. Dat is kras, maar wel erg interessant! Ik laat de korte video graag zien onder deze blog. (Let trouwens ook eens op de subtiele reacties van de Dalai lama, ik betrap hem niet voor de eerste keer op onderprikkeling bij te lang moeten luisteren ;-)


Maar laat je niet afleiden door mijn quote over de Dalai Lama.


Denk eens met mij mee?


Zouden dit onder andere redenen kunnen zijn dat hoogsensitieve volwassenen en kinderen zo makkelijk opgaan in de gevoelens van anderen?

 1. Kijken gaat voor luisteren bij hoogsensitieve volwassenen en kinderen, de spiegelneuronen ontvangen via voornamelijke de ogen heel veel subtiele details die ze direct doorgeven aan de hogere delen van het brein. 80% van de informatie komt via de ogen binnen. Met ogen open wordt 66% van hersenactiviteit besteed aan het zien. 93% van de menselijke communicatie is non-verbaal. 55% van de communicatie wordt ontleend aan het waarnemen van gezichtsuitdrukkingen en gebaren van de ander. Dit proces lijkt bij visueel ingestelde HSP's aan belangrijkheid onderhevig.

 2. Omdat ze naast visueel gevoelig, ook vaak tactiel (huid) zeer gevoelig zijn, is het mogelijk dat hun hersenen ook de pijn of het ongemak van anderen registreren, hun spiegelneuronen geven de informatie door om te kunnen reageren. Volgens de wetenschapper in de korte video hieronder hebben we namelijk ook sensorische spiegelneuronen die ervoor zorgen dat we echt kunnen voelen wat een ander voelt.

 3. De introverte HSP's zijn sterk gericht op de groep. 70% van de HSP's is introvert. Hun grote vermogen tot empathie zorgt voor een sterke verbinding met de groep. un aandacht en energie gaat naar de omgeving. Hun aandacht, en dus hun energie, is van nature gericht op de omgeving. De 30% extraverte HSP's zijn ook empathisch, maar meestal op natuurlijke wijze meer op hun eigen ontwikkeling gericht, hun aandacht en focus ligt al meer bij zichzelf.

 4. Zintuigelijke informatie speelt een grote rol bij het geheugen. Omdat HSP's graag diepgaand reflecteren op wat ze zien en voelen houden ze informatie in feite vast, ze maken het voor zichzelf daardoor in feite een beetje moeilijker om informatie ook weer los te laten. Daarbij wordt voortdurend geschakeld tussen heel veel gebieden in de hersenen. Hoe langer je je bezig houdt met iets, hoe lastiger het is om het los te laten.


Ook zo gevoelig als een ander niet tegenover je zit?

Mocht je ook gevoelig zijn voor informatie van anderen die niet bij jou in de beurt zijn:

Het astrale lichaam wordt actief zodra we aan elkaar denken.

Het reist naar de ander toe.

Dit is de reden dat ik al mijn hele leven een voorbewustzijn ken als het gaat om mijn interactie met anderen.

En ik kan je verzekeren: laat de intentie van anderen liever positief zijn.


Is namelijk het tegenovergestelde gaande, is de intentie zelfs negatief geladen, dan kan ik me ziek voelen, uit balans en boos of geïrriteerd.

In deze tijd, waarin iedereen inmiddels een mening heeft en waarin de wereld uiteen lijkt te vallen in twee kampen, rood en blauw, goed en kwaad, licht en duisternis, democratisch en dictatoriaal etcetera, is het ook van belang dat je deze kennis iedere dag weer even in je oproept. Want de intentie van anderen kan tegenover jouw intentie staan en voor een voelbare mismatch zorgen.


Wat te doen?

11 regels die het jou makkelijker kunnen maken om je verbonden te blijven voelen

 1. Ik heb geleerd de energie (want dat is in feite wat jou bereikt, miniscuul kleine deeltjes, onzichtbaar en geladen met informatie) van anderen terug te geven. En mijn eigen energie steeds weer terug te brengen naar mijn IK. Door dit te doen ben ik niet continue verbonden met de intentie van anderen.

 2. Ga voelen hoe jij voelt. Wat is jouw eigen sfeer? Als je weet hoe jouw eigen sfeer is, zul je makkelijker de verantwoording ervoor nemen. Door net als je tanden te poetsen, elke dag je energieveld even onder handen te nemen, zul je je veel fijner gaan voelen.

 3. Leer positief te denken en zonder oordeel over kwesties na te denken. Weet je nog? Het gelijke trekt het gelijke aan...

 4. Je kunt affirmaties gebruiken om geconcentreerde gedachtevormen uit het grotere geheel die in je eigen veld terecht zijn gekomen, te neutraliseren. Geconcentreerde gedachtevormen komen veel in het gedeelde veld voor als er bijvoorbeeld verkiezingscampagnes zijn, maar algemeen als partijen recht tegenover elkaar staan, en negatieve oordelen een belangrijke rol spelen.

 5. Zorg ervoor dat je het gevoel hebt dat je echt in je lijf woont, dat je huid je omhult en beschermt. Denk regelmatig aan je voeten. Schakel bewust tussen dagdromen en bewust aanwezig zijn. door vaker te benoemen wat je ervaart.

 6. Neem fysiek meer afstand en sluit je ogen eens. Je hoeft een ander niet steeds in de ogen te kijken of te zoenen bij binnenkomst.

 7. Leer wennen aan allerlei prikkels, of zorg voor herstelmomenten in tijden van stress.

 8. Ontwikkel compassie (zie de Dalai lama), zoek naar een manier om betrokken te zijn bij anderen op onbetrokken wijze, of leer stoicijns* door het leven te gaan.

 9. Zorg ervoor dat je passie ontwikkelt voor je werk of hobby. Let maar eens op: als je je aandacht richt op waar je passie ligt heb je minder last van subtiele informatie die er altijd is in de wereld waarin je leeft.

 10. Zie de dingen in het grotere geheel. De mensheid bestaat uit louter individuen. Elk individu maakt een eigen ontwikkeling door. De ontwikkeling van de ander kan nu eenmaal niet synchroon te lopen met die van jou. Maar dat iedereen deze eigen ontwikkeling door moet gaan is een feit.

 11. Heb geduld. Laat los. Voel compassie voor de ander, voor zijn of haar ontwikkelingsweg, wat zijn of haar mening ook is. Dit wil niet zegen dat je niet eens boos mag worden, integendeel. Je eigen grenzen aangeven is heel gezond.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven