Jezelf begrenzen

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2018De aandacht van een sensitief persoon gaat vaak naar allerlei zaken tegelijk.

In je hoofd switch je waarschijnlijk voortdurend van onderwerp, terwijl je daarnaast alles ziet, hoort en ervaart in je directe omgeving.. Wist je dat sensitief denken razendsnel gaat? Zo snel dat je het niet eens in de gaten hebt. Je koppelt van alles aan elkaar, associeert dat het een lieve lust is, laat heden, verleden en toekomst met elkaar versmelten. Dus je kijkt naar iets en associeert er direct verder op door.


Vanmiddag nog, ik liep met mijn geliefde op het parkeerterrein met een paar volle boodschappentassen en ik zag een vrouw met een rollator waarop ze een aantal potten bloeiende narcissen verplaatste. Ik zag bijna voor me hoe ze, eenmaal thuis aangekomen, de potten op haar balkon of in de vensterbank zou zetten. Maar omdat ze wat lastig liep kon ik me ook voorstellen dat ze met enige moeite haar rollator in de lift zou manoeuvreren terwijl ze haar handtas om de schouder in balans zou houden en de potten mogelijk met één hand zou beschermen tegen omvallen, terwijl ze met de andere hand de rollator zou duwen. Ik was op het moment dat ik me dit voorstelde niet alleen aan het associëren (want ik dacht 'Wanneer zal ik wat narcissen meenemen voor op onze tuintafel, eigenlijk is het te koud, ik kan beter even wachten, en o ja, die narcissen die ik op Texel kocht, zouden die al bovenkomen? Trouwens heerlijk toch, volgende maand staat de caravan er weer en dan kan ik er heen wanneer ik maar wil. Zou geliefde mee willen?') ook was ik bezig me voor te stellen hoe het voor deze voor mij volslagen onbekende vrouw (Is ze alleen? Heeft ze nog een partner? Misschien had hij geen zin om boodschappen te doen. Zouden ze kibbelen? Komen haar kinderen vaak op bezoek? Zou ze kleinkinderen hebben? Ik hoop het maar, zo gezellig. En kinderen hebben oma's en opa's nodig, die hebben alle tijd en rust.) zou voelen wanneer ze naar de felgele bloemen zou kijken terwijl ze een kopje thee dronk (of zou ze glas wijn nemen? Met wat kaasstengels. Trouwens, even nakijken of we nog genoeg wijn hebben voor een etentje dat we organiseren volgende maand) in een makkelijke stoel (Later wil ik ook zo'n makkelijke stoel, zag vanmiddag nog een advertentie) haar appartement (Waar kom ik later te wonen? Wat zou ik eigenlijk willen?).

Nu is dit nog een eenvoudige situatie. Maar je kunt je voorstellen hoe het is als ik een meer ingewikkelde situatie mee maak...

Empathie en onbegrensd zijn, dat is het.


Als je heel erg invoelend bent en je begrenst jezelf niet of onvoldoende dan ben je dus soms zelfs druk met onbekende mensen. Begrenzen is iets dat je niet mee krijgt met je geboorte. Je zult het jezelf dus moeten aanleren. Hoogsensitieve personen kunnen echter dwalen met hun geest, meanderend gaat hun geest langs talloze onbekende wegen.

De Energy Switch kan je hierbij helpen. Door jezelf te begrenzen door bijvoorbeeld je voor te stellen dat je je aura stevig om je heen plaatst. Je gaat dan minder met je aandacht naar alles in je omgeving. Of door je eigen energie terug te vragen omdat je zo sterk met je aandacht bij een ander was.

Het filmpje hieronder geeft een beeld hoe we kunnen zweven. Alsof je geest een dròne is en voortdurend boven alles uitstijgt, zwevend boven alles en iedereen alles ziet, beleeft en erover nadenkt. En steeds verder weg zweeft.


Begrenzen is je bewust worden dat je zweeft en vervolgens bewust de keuze maken om terug te keren in je lijf. En je lijf helemaal te bewonen. Waar je aandacht is daar is je energie. Oefen dus om met je aandacht in je lijf te zijn. Denk regelmatig aan je voeten en en aan de achterkant van je lichaam. In de online cursus die binnenkort op de website zal staan, besteden we veel aandacht aan begrenzen en gronding. Hou ons dus in de gaten!
#begrenzen

0 opmerkingen